Att bli gravid är en fantastisk och omvälvande tid, för att inte tala om föräldraskapet som tar sin början när bebisen väl har kommit. Det är en bubbla av kärlek, oro, ansvar, äventyr och utveckling som du inte har varit i närheten av tidigare, och det tar på krafterna oavsett hur lycklig du är. Inställningen till ditt inkomstbaserade jobb kan förändras under tiden, bli starkare eller svagare, och det är många som tycker det är tufft att gå tillbaka efter att föräldraledigheten är slut.
Välja nytt eller gammalt jobb
Under föräldraledigheten är det inte helt ovanligt att börja omvärdera det jobb du haft fram till att du blev gravid. Ditt fokus och dina prioriteringar i livet har förändrats i och med att du blivit förälder, och det kan mycket väl göra att du börjar fundera på hur pass mycket du faktiskt trivs på ditt gamla jobb. Vill du vara kvar där eller se dig om efter något nytt? Att exempelvis undersöka lediga jobb i Göteborg eller där du bor är alltid ett klokt val om du funderar på att byta inriktning. Det tuffa med att börja ett helt nytt jobb kan vara att potentiella arbetsgivare drar sig för att anställa kvinnor med småbarn hemma eftersom det kan bli mycket vabbande. Även om sådan diskriminering inte får förekomma kan det vara bra att ha det i åtanke och inte avsluta en anställning innan du skrivit på pappren för en ny. Det kan underlätta om du rör dig inom samma område yrkesmässigt, trots att du söker nytt jobb, då dina referenser kan underlätta väldigt mycket. En bra och förstående chef är också guld värt, så det kan vara bra att kolla runt bland jobben innan du bestämmer dig.
Gör en riskbedömning
Det kan också vara så att du gått med en dröm att starta eget företag, och ser föräldraledigheten som en bra situation för att testa dina vingar. Det kan det mycket väl vara, och man måste våga för att vinna, så enkelt är det. Samtidigt är det viktigt att du har gjort en riskbedömning innan du startar, så att du vet att du har en plan B och något att smidigt falla tillbaka på om företagandet inte fungerar som du hoppas på. Låt säga att det inte går enligt dina förhoppningar – vad gör du då? Har du en utbildning i ryggen som gör det lätt för dig att snabbt få tag på en anställning, så att ekonomin inte blir för lidande? Eller har du kontakter som kan hjälpa dig, alternativt en plan tillsammans med din eventuella partner som gör att ni löser de ekonomiska frågorna tills du hittat ett jobb? Allt sådant här är väldigt viktigt att tänka på och ha en plan för, innan du sätter fart på företagsplanerna.